Här listar vi vägarbeten under 2023

Supporta Cyklandeombud via Patreon

Tidigare dokumentation

Läs mer om vägarbeten

Ärenden och dokumentation 2023

231213 Ellevio Omexom Infratek Sverige AB kabel på cykelstråk Alvik
Läs om ärendet här
karta
Ellevio påstår som svar att kabel i kabelskydd på cykelstråk är ”Det är säkert att både cykla och gå på och ska inte vara ett hinder som man fastnar i”. Tvärtom vad VTI säger, och följer inte stadens villkor för vägarbete. https://x.com/EllevioAB/status/1734974418676220026?s=20

231213 Infratek Sverige AB / Omexom lägger kabelskydd på cykelstråk
231213 Ellevio svarar på twitter

231124 Avstängd cykelbana Hammarby Allé utan att arbete pågår
Läs om ärendet här

231107 Grind öppnas utan varning Stockholm vatten Liljeholmen via Niclas A
karta
Nära Liljeholmen, utmed Södertäljevägen / Hägerstensvägen södergående, vid arbetet som Stockholm Vatten och Avfall har med ny avloppstunnel. Andra grindparet öppnades precis när jag passerade där hem från jobbet idag utan att varningslamporna blinkade. Jag blev minst sagt förvånad. De öppnas väldigt snabbt dessutom. Vet ej om det var en engångshändelse, eller om det kan ske igen. Har försökt felanmäla via Trafik Stockholm, och även via Securitas (det enda nummer som satt på planket där).
Eva M: Hände mig också igår, och de öppnar som sagt snabbt! Klarade mig undan med blotta förskräckelsen. I vanliga fall är det en tydlig blinkande signal och text när de öppnar.
xxx: Det var inte en engångs händelse. Det hände mig också härrom veckan. Jag kom farande och såg den inte heller komma och undkom grinden med andan i halsen.

231103 Kabelskydd risk för personskador, Hammarby Sjöstad, via Cyklistbloggen
karta

Åtgärdas efter felanmälan

231101 Skanstull, led cykeln via Per B

231101 Essinge brogata via Erik T
”Den här skylten står vid korsningen Essinge brogata/Gamla Essinge broväg. Jag har cyklat på Primusgatan vid flera tillfällen de senaste veckorna och det finns inget som utgör något som helst hinder för cykeltrafik, eller någon annan trafik heller. Det finns heller inte någon skyltning på Primusgatan som förbjuder cykeltrafik. För mig framstår skylten som fullständigt obegriplig. Finns det någon här i gruppen som kan förklara? Eller är det bara någon entreprenör som fått feeling?”

231031 Terrängbana exkluderar trafikanter med funktionshinder, vägarbete cykelstråk Enebyberg https://maps.app.goo.gl/spdxHetMjMA81B2m8?g_st=ic

231014 Järvastaden, vägspärr med oklart syfte

231010 Bortfräst asfalt vid spårvagnsspår Sveavägen. Skarpa höga kanter. Risk för personskador, särskilt i mörker och trafikanter med funktionsvariationer kommer inte förbi.

231010 Gång- och cykelbana mellan Årstabron och zinkens väg. Via Allan A.
”Plötsligt var gc-vägen mellan årstabron och zinkens väg avstängd med höga byggstaket. Ingen information, ingen trafikomledning.
Lustigt nog stod en person som var någon slags chef för bygget på platsen tillsammans med två personer från trafikkontoret.
Jag frågade efter TA-plan och byggaren sa att det var på gång. Han sa också att skyltar var på gång. Jag frågade dem om det inte vore bättre att först förbereda omledning av trafiken och SEN spärra av. Det konstiga var att ingen av dem ens reflekterat över omledning. De var som fågelholkar. Jag frågade hur man ska göra om man kommer en rullstol eller lådcykel, osv och det hade de inte tänkt på. Jag frågade om de gjort likadant om exempelvis Vasagatan spärrades av för motortrafik, och då trillade nån slags polett ner, för en av personerna från trafikkontoret sa ”nej, det ska ju behandlas likadant här, det ska det ju”. Sen sa de ”vi tar med oss det här” som om jag just berättat något världsomvälvande för dem.
Trots att jag haft med stadens inkompetens att göra många gånger blev jag ändå överraskad. Jag trodde mer att entreprenörerna fuskar och kommer undan med det genom obefintliga kontroller. Men att två medelålders personer från trafikkontoret inte ens kände till konceptet trafikomledning var överraskande. Likadant med att de inte reflekterat över att det kan bli ett problem för personer som cyklar och går när vägen till jobbet eller skolan eller träningen plötsligt är borta.”

231004 Hornsgatan, led cykeln. Trots att goda förutsättningar finns att led cykeltrafik utanför vägarbetet. via Allan A.

230929 Danvikstull, asfalten fräst med skarpa kanter, skyltning saknas. Via Christian

230929 Byggställning StEriksbron via Daniel J

230928 Staket sticker ut onödigt, åtgärdat efter felanmälan. Via Maria F

230914 Hänvisning saknas Enskedevägen Sockenvägen via Roger O

230913 Ekerövägen södra Lovö. Staket saknar reflexmarkering, och oklart syfte. via Per F.

230901 Surbrunnsgatan, oklar skyltning för cykeltrafik via Jörgen T.

230831 Skylt för motortrafik blockerar cykelbana Hornsgatan. Via Hugo W
Här på bilden dock på väg för motortrafik.

230825 Renstiernas gata, uppmaning till cyklande att välja trottoar. Via Calle B.
Trots att det är goda förutsättningar att cykla i blandad trafik.

230816 Kabelskydd på cykelbana Fisksätra

230627 Region Stockholm tvärbanebygget via Christopher A.
Varning för avstängning av cykelhuvudled som ej varnats för eller getts alternativ väg. Risk för olycka om man svänger in i avstängning samt cyklar på kvällen eller natten då belysning på denna led ibland saknas (besparingsskäl?) Cykelvägen melllan Sundbyberg och spånga.


230626 Kabel Älvsjö station via Daniel E.
”Ringde stockholmsmässan och pratade med en där, det är Stockholm stad som gör provborrningar för tunnelbanan. Nu ringde dessutom en annan upp från mässan som erbjöd sig att koppla loss lagen och dra bort den, får se om detta görs. Men han kunde inte göra något mer det dock de göra.”

230621 Gummikilar som utspetsning Halmstadsvägen Björkhagen via Erik S
Kilarna ligger lösa och sticker upp ovanför kantstenen.

230621 Skylift Tvärbanan via Sven E E
Parkerad skylift på cykelbanan längs med tvärbanan. Den tar upp hela den breddade cykeldelen. Endast några koner med plastband runt som hinder. Det är bakom Järnlundsvägen 18 och ser ut som BRF kallsjön håller på med inglasning av balkong. Det finns dock en bit tomt mellan de borde kunnat använda. Ska anmäla i Tyck till appen men fungerade inte i kväll.

230608 Fundament utan utmärkning Ekonomivägen Järfälla. Via Andreas I
”Varning (igen) för Ekonomivägen mellan Björkebyskolan och Barkarbyskolan. Alla vägmarkeringar bortplockade sen någon månad tillbaka. Felanmält till Järfälla kommun.”

230607 Kabelskydd är risk för omkullkörning och hindrar trafikanter med funktionsvariationer . Via Björn Billung. Södermalm Hornstull.

230601 Nynäsvägen Gullmarsplan. Otryggt och trångt när även gående ska passera. Flaggvakter saknas. via Lars B

230530 Slussenbygget via Annika Å
”Korsningen Hornsgatan Götgatan…. Något bara MÅSTE ju göras åt den!! Tisdagar vid cirka 17.45 cyklar jag Götgatan norrut och ska höger mot Munkbron. VARJE gång är det tillbud pga cyklister som kommer från Munkbron och ska vidare västerut eller vänster in på Götgatan ruttnar på kön som sträcker sig bortom korsningen Katarinavägen och tar sig förbi via mötande cykelfält. Jag vet ju vid det här laget att det cyklas friskt mot trafiken där och tar det lugnt men likväl blir det ju situationer pga att det är så smalt.
EDIT
Jag anser att
– Trafiksignalerna behöver prioriteras om. Högre prio på grönt för cyklister söderut på Götgatan och lägre prio på biltrafiken.
– Bättre lösning för cyklande från Söder mot Munkbroleden. Vore det kanske bättre om cykeltrafik från Götgatan svänger höger mot Slussplan och tillbaka igen efter att ha korsat Katarinavägen?”

230526 Byggstängsel saknar reflexmarkering Sundbyberg Ursvik via Viktor A

230526 Kungsgatan renoveras. Trafikkontoret följer inte villkor för vägarbete, cykling är inte prioriterat. https://vaxer.stockholm/projekt/konstruktionsforstarkning-av-kungsgatan/

Inget förslag till biltrafik från att välja annan väg, från Sturegatan.

Inget förslag till biltrafik från att välja annan väg, från Sturegatan.

Inte så tydlig omledning för cykel från Birger Jarlsgatan.

Bara uppmaning till cykeltrafik att välja annan väg. Följer inte stadens villkor för vägarbete. Från Kungsgatan. Iofs är genomfart biltrafik förbjuden där, förutom taxi och buss.

230525 Arsenalsgatan. Bristande skyltning via Jakob R H

230518 Sjöviksbacken, cyklande leds olagligt upp på trottoar av JM bygg. För att bygget har en utfart där, och vill slippa använda flaggvakt eller vänta på gång och cykeltrafik. via Nisse Nilsson
”Om någon undrar varför cyklister ibland cyklar på trottoaren, så är en anledning att man hänvisas till det. Felanmält sedan tre veckor tillbaka, Sjöviksbacken
UPPDATERING: Stadens lösning – efter sju veckor – var att helt enkelt ta bort hänvisningen/omledningen. Så alla hinder är kvar men ingen info om var man ska ta vägen.”
karta https://maps.app.goo.gl/FUm5MPsmeK1852WWA

230510 Slang diagonalt på asfalt, road rental via Daniel J
Risk för personskador, mnest utsatta är trafikanter med funktionsvariationer. Slangar och kablar ska alltid dras i luften med kabelmast.
Karta https://maps.app.goo.gl/URwEM29r79UoNniZ8

230425 stängsel utan omledning Hornsgatan
Cykelbanan på Hornsgatan, vid övergångsstället Bellmansgatan var avstängt utan förvarning eller omledning idag. Endast ett par meter var avstängt. Kunde inte se någon anledning till avspärrningen. Hopplöst och farligt att måsta kliva ut i körfältet och dessutom är där en hög kant att hantera.

230424 Byggstängsel Fredhällsparken
Heads Up! När man kommer i full fart från Tranebergsbron och ska svänga upp för Adlerberthsbacken så är det väldigt avstängt. Avstängt ända upp till Runiusgatan. Såg en vägarbetsskylt i backen ner men fattade inte att det skulle vara helt avspärrat. Inte heller vart. Finns ingen naturlig väg att ta sig upp i Fredhäll. Gångbanan längs med bron och lekplatsen är det ”cykeltrafik förbjuden”. Vill helst inte cykla över gräset pga att gräset slits och blir fult. Man måste tillbaka halvvägs upp för bron för att ta Z-rampen ner. Vet inte varför det är avstängt och hur länge. Ironiskt att det står att det är avstängt längte fram. 3 dm efter skylten är iof längre fram. Nål: Placerad nål https://maps.app.goo.gl/zSTQju2T1nw79LGy9

230420 Byggställning Hornsgatan via Anders J

230418 Trafikverket, Nacka vatten, Ältastråket Björn Billung
Trafikanter med funktionsvariationer kommer inte förbi. Utspetsning följer inte villkor för vägarbete. Utspetsnmingen är för smal för kort, och når inte upp till samma höjd som kantstenen.

230116 Trafikverket Järfälla, regionalt cykelstråk, via Per F. Terrängkörning
”Trafikverket bjuder på nya utmaningar i Järfälla. Det regionala cykelstråket har fått nya omvägar och vill man ändå hålla en rak kurs så får man stå ut med lite terrängkörning.”

230116 Sollentuna SEOM via Johan K

”Hjulknäckarschakt rakt över gång- och cykelbanan vid Fågelsångsparken i Sollentuna. Ingen skyltning, reflexer eller omledning. Small rakt ner med framhjulet, hur får man ersättning tro?”


230115 Örby via K W Sopsaltning sker ej längs trafikomledningen

230115 Trafikverket vid Sickla via Björn Billung
Trafikverket har godkänt TA-plan för arbete och avspärrning utan tanke på konsekvenser för oskyddade trafikanter – nu på prioriterade sopsaltade Sicklastråket.
Det skulle borras ned rör för påfyllning av grundvatten.
Problemet nu blev att den enda, mest använda gc-vägen från Hby Sjöstad till Sickla köpkvarter, klipptes av helt. Inga skyltar för omledning – och absolut ingen sopsaltning förbi avspärrningen, vem som gjorde jobbet, kontaktnummer, start eller stopp för arbetena.
TA-planen har godkänt arbeten mellan tisdag 7 – 31 mars.
De var avklarade på två dagar – men en av avspärrningarna var kvar över helgen, togs bort under måndagen 13 mars. Slangskydd/vattenslang låg kvar tisdag 14 mars, under helgens snöfall var den nästan osynlig för cyklister, av spåren att döma har många cyklat rakt över dem.
Korsningens övergångsställen och chikan (Stockholms) har varit effektivt spärrade av stora snövallar från TRV-plogning – de som inte kan kliva upp och pulsa över har inte kommit fram. Likadant varje vinter…
Vad kan vi göra åt Trv och deras ovilja att förstå cyklisters, gåendes (med barnvagnar), rörelsehindrades, problem med framkomlighet och säkerhet?
Detta gäller självklart även övriga väghållare.

230110 Barkarby Järfälla, skyltning för omledning saknas från Jakobsberg

230103 Jakobsberg Vattenfall skyltning saknas där asfalten är uppgrävd tvärs gång- och cykelbanan.