Hur kommer jag igång? ‪#‎guide‬
Vad är skillnaden mellan vår egen FB-sida, instagram, twitter (X), TikTok, och webbplatsen? Varför är bilden så oumbärlig? När är film bra?

Börja enkelt och välj ambitionsnivå helt själv.

  • Börja gärna med ett mindre och enkelt ärende, för att komma igång. Tex ”här saknas det en lyktstolpe”.
  • Enklast är att skriva direkt i mobilen på vår egen FB-sida. Admin ger access.
    https://www.facebook.com/cyklandeombud Eller maila cykla@cyklandeombud.se
  • Ta två bilder på bristen/ärendet, en stor bild som visar helheten, och en detaljbild på tex farligt utstickande föremål. Ta en screenshot på din kartposition i mobilen, eller bifoga länk. Skriv kortfattat.
  • Steg två på FB, klicka dela… och välj gruppen cykla i stockholm. Då blir det snyggt. Alla kan hjälpa till att dela.

Vad vi skriver om och hur

Läs här

Använder du twitter (X), Instagram, TikTok, Mastodon?

Lägg till cyklandeombuds konto. Fråga admin om lösen. Det går såklart bra att bara använda X, insta eller TikTok för den som hellre vill det. Att växla mellan olika konton brukar gå sekundsnabbt i mobilen.

Webbplatsen är perfekt för uppföljning av ärenden

Du kan maila en text + bilder till cykla@cyklandeombud.se eller skriva själv i wordpress om du vill. Admin addar dig som skribent på sidan Cyklandeombud.se.
Om du behöver hjälp med att formulera texten räcker det att skriva lite hur som helst om ärendet, du får hjälp att lägga upp det snyggt på sidan.
https://cyklandeombud.se
När webbposten är klar kan du dela länken först på vår egen FB-sida. Och dela länken på twitter + en bild. Sen kan du dela från vår FB-sida till FB-gruppen Cykla i Stockholms län.

  • Namnge inte lägre tjänstepersoner i olika förvaltningar, entreprenörer, osv. Använd istället bara titel.
  • Gå inte ut för hårt med slutsatser, beskriv mer objektivt bristen som behöver åtgärdas. Tex ”stålrör sticker ut i cykelbanan”.

Bilden är avgörande, alla inlägg behöver en bild. Om möjligt ta bilden när en cyklande passerar. Då ökar chansen att bilden kan användas i lokalpress.
Film är också bra, särskilt för insta och TikTok, men den ska vara kort, helst 10 sek, och max 20sek. En bra filmsnutt kan ge mer spridning. Viktigt att film-bilden är stadig. Det går att korta ner filmsekvens direkt i mobilen.

Steg två, kontakta ansvarig på kommunens förvaltning, ansvarig entreprenör, media och politiker.

För att följa upp superlokalt behövs en felanmälan till kommunen. Det kan vara bra att få en dialog med den tjänsteperson som handlägger ärenden i ditt område. Och kanske entreprenörens lokala kontakt/ansvarig. Testa också att skriva på entreprenörens facebooksida eller andra sociala medier.
Etablera kontakt med de lokala tidningarna, Mitti och Direktpress. Om det är ett ärende med stor tyngd är det läge att kontakta din lokala politiker som har hand om trafikfrågor. Eller om det är en fråga som blivit en surdeg efter flera år, och förvaltningen inte agerar.

Få support från andra cyklandeombud

Cyklandeombud har en egen sluten supportgrupp på FB, där vi ger support till varandra hur man kan driva ärenden för att få resultat. Det är också bra att använda gruppen Cykla i Stockholm så mycket som möjligt med uppdateringar i ärendet. för att dela erfarenheter, ta del av andras erfarenheter så mycket som möjligt. Och för att inspirera så många som möjligt.

Läs mer: Grafisk profil, hur du använder grafik i stillbild och video