Grafiken i en video ska ge tydlighet vem som är avsändare, och texter ska förklara budskapet. En video ska kunna ses utan ljudet påslaget, därför är textningen viktig. Alla texter ska vara läsbara även när filmen rullar i en mobiltelefon i liten ruta, alltså utan att tittaren vrider telefonen i filmläge.
En video kan gärna vara mellan 10-30 sekunder. Vissa ärenden kräver längre filmer. Det går även att göra en kort version på kanske 20 sekunder, och komplettera med en längre.

ID-platta i start och slut

I start och slut läggs en lila ton över hela bilden, transparent, samt texten
”Superlokala
Cyklandeombud
Stockholms län”

Tid för platta+text räcker med 1-2 sekunder beroende på musik.

I redigeringsprogrammet väljs en ”solid” som sedan ändras till färgen magenta, och sedan görs transparent. Denna solid läggs ovanpå filmbilden.

Texten läggs nere i vänster hörn, typsnitt: Arial fet, färg: vit.
Hela paketet ligger från start, och klipps bort samtidigt (ingen övertoning)

Så ser textplattan+ text ut i redigeringsprogrammet
Final cut i mac.

Texter som förklarar ärendet, eller textning av tal

Textning av ärendet är viktigt, det ska gå att följa innehållet utan att slå på ljudet.
Typsnitt: Arial fet, färg: vit.
Storlek på texten ska vara tillräcklig för att det ska gå att läsa även i mobiltelefon direkt i flödet på tex twitter, alltså när videon är en liten ruta, och inte hela skärmen.
Det kan vara snyggt att vissa betydelsefulla ord i en mening får större font, och fet, men resten är lite mindre och vanlig tjocklek.

olika storlek på orden i en mening.

Inte för mycket text

I video funkar det inte med långa texter och fakta. Det passar bättre i en bloggpost. I en video ska det bara vara absolut minimum för att förstå budskapet.

Texter ska kunna läsas även i mobiltelefon direkt i flödet

Pilar kan behövas för att peka tydligt

Om det behöver pekas tydligt är en stor pil ett bra sätt. Är det en video från kamera på styret behöver du lägga en frysruta några sekunder. Det visas bra i detta exempel med Peab och Västerbroavfarten. (texten är tyvärr magenta, det syns sämre, det ska vara vit text)

Musik i video

Musik i video måste vara fri att använda. Det finns att ladda ner från tex Youtube som låter helt ok.
Kolla denna länk
Det ska stå ”Du kan använda den här låten i dina videor” då är den fri att använda. (fast du får inte använda musiken kommersiellt såklart)

Länk till Youtubes ljudbibliotek

Publicera din video först på vår egen FB-sida

  1. På facebook ska du börja med att ladda upp videon på vår egen Facebooksida. Där kan du välja vilken startbild som ska visas innan filmen rullar igång.
  2. Därefter delar du inlägget med video från vår egen facebooksida till gruppen ”Cykla i Stockholms län”.
  3. Korta videos kan också laddas upp som video till Cyklandeombuds twitterkonto och instagramkonto.
  4. Ladda sist upp videon på Cyklandeombuds eget Youtubekonto.
  5. Att lägga in en video i ett ärende på sajten post är enkelt. Först letar du upp videon på youtube, klicka ”dela” under visningsrutan, välj ”kopiera”. Gå sen till posten på sajten. Bestäm var du vill att videon ska placeras , välj blocktyp youtube, klistra in länken från YouTube.

Mer tips om video

  • Om videofilmen är för kort för att kunna lägga grafik, kan en kort sekvens läggas i slowmotion. Eller som frysruta.
  • Om du filmar med mobiltelefon, försök håll så stilla som det går, och räkna till 10 tyst för dig själv på varje tagning. Försök att passa på att filma när en cyklande passerar.
  • Om du filmar en prata med dig själv, se till att du är max 50 cm från mikrofonen på mobilen, och om det blåser ute, skärma av vinden från mikrofonen med den hand som håller i telefonen, och låt telefonen ha ”vinden i ryggen”