När kan gruset sopas?
[texten uppdateras]
Rubriken ”när kan gruset sopas” är helt felaktig
Rubriken (och föreställningen) att gruset kan sopas upp efter vintern är helt felaktig. Eftersom grus egentligen måste sopas upp varje gång snön smälter bort efter ett snöfall, för att undvika halka och omkullkörningar. Grus på barmark = halka. Det kan se olika ut beroende på var i landet gruset används. Många städer har barmark betydande delar av vintersäsongen. Det är då bara under vissa perioder som gruset eventuellt förhindrar olyckor. Och efter varje snöfall skulle kommunen då behöva sopa upp gruset.

Supporta Cyklandeombud via Patreon
Än mer orimlig rubrik när delar av gång- och cykelbanan är barmark
Gång- och cykelbanor har ibland delvis barmark, och delvis ishalka. Idag finns inte maskiner som kan sopa en smal varierande remsa av barmark, och omfördela det gruset till de sektioner som har ishalka. Men – tekniken går ju framåt, det kanske går i en framtid att med sensorer avläsa gång- och cykelbanan, och i realtid flytta grus.

Grus orsakar fler olyckor än det eventuellt förhindrar
Grus orsakar fler olyckor än det eventuellt förhindrar, säger VTI. Bäst är att fasa ut grusanvändningen helt. Men så länge gruset finns kvar, hur tidigt kan gruset sopas? Håller kommunernas argument att avvakta grusupptagning till 15 maj?
Kommunernas argument att inte sopa
- ”Bevattning används för att minska damm, och vi måste vänta tills det inte är minusgrader på våren för att inte vattnet ska frysa och bli ishalka”
- Stockholms stad sopar vissa gator dagligen året runt, kommuniceras av staden. Svårt förstå att de samtidigt kommunicerar att de måste vänta med sopning till v14.
- Ibland anges argumentet att det blir för dyrt att sopa upp gruset så fort det blir barmark, och sen bli tvungen att lägga ut grus igen vid ishalka.
Vi testar hur snabbt bevattning på asfalt torkar
Många faktorer påverkar hur snabbt vatten torkar på asfalt. Temperatur, vind, sol/molningt och hur mycket vatten som används per kvadratmeter.
Test 1. 0,36l vatten per kvadratmeter. +6 grader, växlande sol/molnigt, vind 8m/s. Det torkar på under en timme.

Vid lägre temperatur och mindre vind ökar torktiden. Start kl 07.50, +1 grad, 2(3)m/s, 0,36lvatten/m2. Kl 12.33, +6 grader, 4(8)m/s. Torktid ca 5 timmar.

Ofta används små mängder vatten


2014-04-29 Grusupptagning
Kan maskiner anpassas för att minska vattenanvändningen?
Kanske kan maskiner utvecklas ytterligare för att minska vattenanvändningen, och ändå få tillräcklig reducering av dammspridning vid grusupptagning? Och att maskiner anpassas att klara saltvatten, alternativt kan kombineras med saltspridare om grusupptagning sker i minusgrader mitt i vintersäsongen mellan perioder med snö.

Läs mer om andra metoder
Vi driver att fasa ut användning av grus i hela länet
Information från kommunerna i regionen
Botkyrka

Danderyd

Haninge

Huddinge

Järfälla

Lidingö

Nacka

Salem

Sigtuna
länk

Stockholms stad


Sundbyberg

Sollentuna

Solna

Tyresö
länk

Täby


Upplands väsby

Vallentuna

Värmdö

Senaste kommentarer