Snöröjningsrapporter från hela länet, 27/12 fram till till 7/1. Från FB-gruppen Cykla i Stockholm

Söndag 27/12

Lätt snöfall startar på kvällen ca kl 17. Ca 0 grader i luften. Nyfallen snö är fjäderlätt och kan fläktas bort. På söndag morgon var det ca -7 grader.

Ena sidan av Södertäljevägen har sopats ikväll. Verkar lovande inför morgondagen.
Olof Essle Fotot på den sopade sträckan är från västberga kontrollvägen/lerkrogsvägen.
Andra fotot visar den nya GC-bron över korpmossevägen.

Måndag 28/12

Besiktning från Hässelby till City  fortfarande finns brister.

Enköpingsvägen, Hagaparken, Sveavägen. Ibland vanligt plogat, ibland inte alls. Isgata alt. tunt snötäcke. Med dubbdäck och lite magmuskler gick det helt okej.
Abrahamsberg-rålambshovsparken(innan du kör under bron); mestadels väldigt fint
Rålambshovsparken(precis efter bron)
-Tegelbacken;
Katastrof, tror inte ens någon varit ute. Någon som kan säga Vem som ansvarar för den sträckan?
Tegelbacken-Södermalm; fläckvis plogat.

Ylva Lipkin Södermälarstrand i morse. Isigt.

Karl Bergkvist Lindhagensgatan ej röjd. Flera snövallar glömda längs gjörwellsgatan och delvis oröjd.

Joy Zomborszki När jag gick till bussen såg det ut att vara slushigt – på gräns till isigt – vid Londonviadukten.

Karolina Åhlin Magelungsvägen och Älvsjövägen ungefär som Ylvas bild. Sopsaltarstråk. Nu.

Henrik Törnqvist Denna sträcka vart det för mig nu på morgonen och längs de prioriterade stråken så var det sopsaltat. Vissa ställen bättre än andra men helt klart godkänt. Sen vid Enskedevägen, Sockenvägen och Älvkällevägen vart det plogat och sandat.

Olof Essle Sopat längs Södertälje vägen.

Olof Essle Ingen större skillnad på EM. Inget eller för lite salt.

Olof Essle Årstabron också sopad, här verkar entreprenören fått ut mer salt. Dessvärre har snön hunnit packas för mycket och sopvalsen har inte fått bort allt. Något som jag tänkte på igår är att gång trafiken varierar väldigt mycket på de prioriterade stråken.

Jocke von Scheele Det är visserligen extremt mycket bättre när sopsaltaren farit fram än vid traditionell plogning – man ser ju i alla fall asfalten – men det finns vissa vanliga problem. Framförallt att man bara snöröjt en smal remsa, som dubbelriktad cykelbana och fotgängare ska samsas på. Samt att man inte samordnat med körbanans snöröjning, vilket leder till att en massa snökokor plogas upp på cykelbanan.

Anders Englesson Ser ut som på Solnavägen upp mot Karolinska. Allt slafs från vägen samlas på cykelbanan

Jocke von Scheele Min bild ovan är från Solna kyrkväg. Min gissning är att de sopat först efter att blötsnön som föll frusit till, och då inte lyckats få bort allt. Att plogbilen kom efteråt och vräkte upp en massa skit på cykelbanan gjorde ju inte saken bättre.

Mats Jungar Så här såg det ut i Sollentuna. Där hade man sopsaltat, i Stockholm var det nog mest sopat.

Theresia Viska Så såg det också ut i Solna. Det slutade ju snöa vid 23-tiden, men de måste varit ute medan snön föll?!

Jocke von Scheele Redan gjort. Smiley smile
Felanmälde även korsningen Industrivägen/Solnavägen där entreprenören ALLTID, sen flera år, har för vana att a) skita i att ploga övergångsstället för fotgängare, samt b) lägger upp en snövall som blockerar gångbanan och tvingar ut fotgängare i cykelbanan.

Jocke von Scheele Längs Sveavägen norrgående var det halvdant snöröjt i morse. Efter Norrtull, på Annerovägen, var det isigt och i princip ej röjt alls. Snön hårdpackad av bussar. I övrigt vet jag inte.

Theresia Viska Bilvägen var i bäst skick. Alltså det GÅR ju att cykla i Solna, men cykelbanans kvalité skiljer sig å det grövsta var femtionde meter. Bara på Kolonnvägen var det typ tre olika plogningskvaliteter.

Mats Jungar Här ser man var Sollentuna slutar och Solna börjar.

Jan Viitanen Dom hade ju missat en sträcka på södermälarstrand också. Där cykelvägen böjer av lite framför bilparkeringarna nedanför ålderdomshemmet hade dom fortsatt i rak linje bakom dom parkerade bilarna 

Ylva Lipkin Precis så var det! Lite bättre idag dock 

Tisdag 29/12

Clara Attermo Det är riktigt dåligt på många sträckor, man ser att det är sopat men all snö har inte försvunnit och mycket is är kvar, t ex västerbron. För mig går det bra då jag har dubbdäck men tycker synd om gående som har samma förhållanden. Många sträckor har man även struntat att göra någonting alls åt trottoaren medan cykelbana bredvid är lite sopad. Det leder folk med t ex barnvagn att ta cykelbanan.

Ylva Lipkin Liljeholmsbron för en timme sen! Klart bättre idag  Söder Mälarstrand dock fortfarande mestadels isig. Men kanske inte ingår i det prioriterade stråket?!

Jocke von Scheele Även längs Solna kyrkväg var det bättre plogat idag – den farbara delen av cykelbanan var bredare och ungefär hälften av snökokorna var borta. Nu var det enklare att mötas, även om man gärna tog till gångbanan.

Prioriterade cykelvägen från Sjöstan mot Nacka var bra sopsaltad idag.
Men höga snövallar kan hindra cyklister att komma in på cykelvägen om det snöar mycket…
I länken inunder pekar jag på en möjlig lösning…

Är det någon som vet varför plogning/sopsaltning på stadsgården slutar strax innan fotografiska om man kör mot stan? det var samma sak förra året och det blev ett helvete av isiga spår som låg kvar länge. Så trött på den sträckan nu! Dålig skyltning, fotgängare i cykelbanan, ständiga omläggningar, stora vattenansamlingar, sand och grus och f*n vet vad. Usch
God fortsättning

Monica Nilsson Det har alltid varit så att snöröjningen upphör när man når innerstan, i mitt fall går gränsen vid Skanstull. Därefter får snö och is ligga kvar i väntan på töväder.

Onsdag 30/12

Kort pendlingsrapport för de två första dagarna med snö i Stockholm. Jag cyklar Järfälla – Akalla/Kista – Sollentuna – Solna (bredvid e4:an) – City.
Järfälla: Bra, bra plogat, nära marken, och bra mängd grus
Akalla/Kista: Bra, likt Järfälla
Sollentuna: Mycket bra! Sopsaltare och skött på precis rätt sätt
Solna: Vissa sträckor knappt godkänt, vissa sträckor klart underkänt. Förstår inte vad de sysslar med. De har plogat, men extremt ojämnt och aldrig ner till barmark. Verkar använda skopor från stenåldern eller extrem okunskap. Dessutom inget grus eller salt vad jag kunde se. Så de lyckades göra det värre än om de inte skulle plogat alls. När det frös på blev det knöggligt halkinferno
City: Godkänt, men i underkant. Smälte dock ganska fort

Torsdag 31/12

Demi Barbanousse Cykelbanorna är i stort sätt bra röjda, trots det är de flesta oanvändbara för att det ofta ligger snöklumpar och vattenpölar vid varje cykelbane-mynning, dvs varje korsning, så man väljer till slut bilvägen för att hålla någorlunda fart.
Cykelfälten är i stort sätt obrukbara i mer än styrfart, och staden verkar inte ha någon ambition att hålla dem rena alls. Där det finns cykelfält är det bilväg som gäller.

Demi Barbanousse Så här ser det ut vid i princip varje cykelbanemynning. Ingen poäng att röja ett kvarter cykelbana om den ändå inte går att cykla in på….

Lördag 2/1

Lätt snöfall

Jon Jogensjö Januari 2a, lätt snöfall, gammal saltlake smälter tunnt lager nysnö, prioriterat cykelstråk start Hässelby Åkermyntan.

Söndag 3/1

Jeppe D Larsen Fint sopsaltat vid Roslagstull ut mot Univesitetet & in mot city bägge sidor igår kväll.

Måndag 4/1

Har läst mycket negativt om cykelbanorna (speciellt i Solna) så det var med en viss oro jag gav mig iväg till jobbet idag (från Järvastaden). Blev väldigt förvånad över att 90% av min väg ut till Frihamnen var sopsaltad. Vet inte riktigt varför jag har satt på vinterdäck för det är ju som att cykla på sommaren!

Theresia Viska Jag håller med! Enköpingsvägen, Kolonnvägen, kyrkogården, Karolinska, Torsgatan var ett rent nöje!

Jocke von Scheele Solna hade faktiskt mycket bra snöröjt på cykelbanorna idag. Inga snövallar, ren asfalt och tillräckligt med salt för att de enstaka små vattenpölar som fanns inte skulle frysa till is.
Efter lite inledande tveksamheter när kylan kom har de nu hunnit ikapp. Hoppas det håller sig.

Tisdag 5/1

Jon Jogensjö Sopsaltaren in action, pinfärsk observation Åkermyntan Hässelby,160105 bra resultat precis här.

Tobias Olsson Dåligt resultat på sopsalten vid Skärholmen idag: bara i vissa kurvor var det snö- och isfritt. Gissar på för lite salt och att det blivit tillräckligt på de platser där sopsaltaren saktat in. Felanmälan på gång.

Nils Bryntesson Jämfört med stora delar av Huddinge (cyklade masmo-flemingsberg-älvsjö) så bjöd Skärholmen på mycket bra underlag imo. Det vara bara en kort sträcka intill huddingeleden vid Hagsätra som var ok. (Det slutade dock med vägarbete och omledning som gjorde att jag kom ca 2km fel.) Resten var snö och is med tillfälliga gruskorn häråvar. Halkade runt med cykeln flera vändor (men kraschade iaf inte som jag gjorde igår med två barn i lådan, också i Huddinge cykelvägen förbi Flottsbro mot Tullinge varefter jag ringde kommunen och bad dem stänga av vägen pga trafikfarlig). Hej tjohej!

Onsdag 6/1

Jon Jogensjö Slaskhalka 160106. Det lätta duniga snöfallet smälter av saltlaken, testar odubbat idag, och det är riktigt halt ibland, men oftast hyfsat grepp. Ska testa dubbat senare. Hässelby Åkermyntan.

Jon Jogensjö Saltlaken smälter snön fint trots kylan. Ca 11-13 minusgrader. Vattenpölen är isfri. 160106

Torsdag 7/1

Jon Jogensjö Fortfarande ingen sopsaltning 160107 för cykeltrafik i västlig riktning från Brommaplan, trots uppmaning till Trafikroteln att styra Trafikkontoret att här saknas den sopsaltning som utlovades i MP:s pressmeddelande.

Thomas Egrelius Västertorp-Liljeholmen rent och fint klockan 7 i morse. Dock återfruset (-16 grader när jag lämnade hemmet) och bara halva bredden, men jag gissar att andra halvan tas på nästa varv. Tillfartscykelvägar släta och fina med ett lager packad snö. Ingen trängsel på Liljeholmsbron precis, men sopsaltaren hade ännu inte hunnit dit, så gårdagens puder låg kvar. Inga problem iofs, och såg maskinen på andra sidan bron.

Kort sagt, inget att klaga på för söderort för min del idag. Förutom att julskinkan satt sina spår och min första pendlingsdag var ordentligt tung med all extravikt. Och att jag trots allt klätt mig för varmt. Smiley smile

Thomas Egrelius Cykelbanan längs Lindhagensgatan var morgonens bottennapp. Förutom den vanliga smala ojämna asfalten finns nu frusna isknölar som gör det extra guppigt. Upplevde dock personligen ingen risk för att halka omkull på dessa knölar, men kanske kan andra göra det. Låg även frusna 5cm höga ”plogvallar” vid in/utfart från cykelbana i några av korsningarna med tvärgatorna längre ner, mellan Essingeleden och Hornsbergs Strand.

Hornsbergs Strand slät och fin med gårdagens puder kvar. Men det verkar som flytten av stolparna har underlättat röjningen på denna sträcka och jag *tror* det sopsaltas på den nu, till skillnad från förra året då det var gatan som gällde hela vintern.

Tobias Olsson Inga stora mängder snö, och rätt bra röjt hela min väg från Alvik till Alby ikväll. Förbättringspotential på broarna över Essingen, och saltet Fruängen-Skärholmen hjälpte inte (snön la sig utan problem).